AGENDA 2030
Margrethe Kolstad Brekke
Da Norad skulle velge en passende kulisse for å utvikle en inspirert synliggjøringskampanje for FN`s Bærekraftsmål i 2015, falt valget på Tinn kommune. Dette var ikke lenge etter at ``Solspeilet`` var blitt installert i lia over Rjukan sentrum, og kommunen hadde tatt i bruk slagordet ``Å GJØRE DET UMULIGE MULIG`` Gjennom åpent folkemøte for idèmyldring som ble arrangert på Rjukanhuset i 2015 kom ideen om Lysvandring opp Gaustatoppen til, og arrangementene ble gjennomført med dundrende suksess – tusenvis av folk kom langveisfra for å gå de 7 bratte kilometerne opp Gaustatoppen i nattemørket hvor Bærekraftsmålene ble feiret med med lys og stemningsfull konsert.
Siden Margrethe Brekke kjøpte leilighet på Rjukan i 2018, har hun grublet på måter å henge seg på dette lille stykke utopi-historie.
FN`s 17 bærekraftsmål har fått en fargesprakende regnbue som symbol,utviklet av FN`s grafiske designere.- Denne håpets regnbue som representerer vår samtids største hårete mål og vakreste drømmer.
FN- regnbuens pantonekoder blir i denne sammenheng oversatt til tekstil, og samarbeid med Telespinn i Svartdal, Lottozero og Gruppo Collo i Prato,Italia. I januar 2023 ble 17 kg garn fra Telespinn bli farget i Bærekraftspaletten gjennom sektorledende fargelaboratorium i Prato.
I fjor sommer kom garnet for første gang i bruk, da Anlaug Nørstebø og Rjukan Solarpunks installerte (kanskje) verdens største brikkevev-renning på Kinogalleriet.
Vevnaden ble for første gang utstilt i friluft på Tinn Museum i anledning LIV OG RØRE.
Prosjektet er støttet av Telemark Fylkeskommune og KIN -Kunstsentrene i Norge
Margrethe Kolstad Brekke (f. 1979, Bergen) bor og arbeider på Rjukan. I sin praksis holder hun fokus på omstillingsprosesser i kontekst av menneskeskapte klimaendringer, og utforsker i denne sammenheng kunstens potensiale gjennom tverrfaglige samarbeid som utvikler og aktiverer ulike metoder.
Brekke har en mastergrad i kunst fra Kunstakademiet i Bergen (2014), og har stilt ut på steder som Flag-no-flag, Reggio Emilia (2021), Muzeion, Bolzano (2019), Hordaland Kunstsenter, Bergen (2019), Kunstnerforbundet, Oslo (2017), i tillegg til flere steder i samarbeid med Arctic Art Institute. Brekke har også utviklet en rekke tverrfaglige samarbeid, som Luftballett-prosjektet (2015-2018), og Rjukan Solarpunk Academy (2019-).