Berghei Gårds mobile café
Er det en ting som er helt essensiellt for liv og røre, så er det cafèdrift. I samtidskunstfeltet er dette godt kjent, og for eksempel for kunstfestivalen Bergen Assembly 2016, var cafèen løftet frem, som nødvendig infrastruktur for kulturliv.
Utenfor tettbygde strøk er drift av cafèer og puber ofte underbygget av mer idealisme en kommersielt næringsvett.
Det vet vi godt i Rjukan Solarpunk Academy- hvor drift av Best Før Creperie (2020-2024) kanskje var den aller største månelandingen for etablering av et Solarpunk-hovedkvarter i Øvre Telemark.
Derfor er vi ekstra takknemlige for at nyetableringen Berghei Gård gjennom programmet på Tinn Museum både hadde med cafè, og til og med noen geiter!
Berghei Gård:
Vi er Monica Kvaksrud Sæther og Jan-Tore Berghei, fra Bærum og Meløy i Nordland. I september 2021 kjøpte vi småbruket på Søndre Veset, og i januar 2022 flyttet vi inn. Vi bodde tidligere på Sagene, midt i Oslo, men søkte mot et annet liv med mere mening og innhold.
På gården driver vi med overnatting, kystgeiter for beiting og kjøtt, islandshøns og grønnsaksdyrking. På sikt ønsker vi å bli en destinasjon hvor vi kan tilby overnatting, matservering og bar med alle fasiliteter, gårdsbutikk med salg av egenproduserte og andre lokale produkter, utleie av lokaler til møtevirksomhet/foredrag/små selskaper etc. Denne sommeren åpner vi gårdskafé på Veset hver søndag fra 30.juni til 11.august.
Vi ønsker å jobbe for å bli en bærekraftig reiselivsdestinasjon og føye oss inn i rekken av miljøtårnsertifiserte bedrifter i Tinn. Vi vil jobbe mot bevaring av natur, kultur og miljø, styrking av sosiale verdier, økonomisk levedyktighet, god lokal forankring og lokalt samarbeid. Vi har tre konkrete prosjekt for å oppnå dette.
I samarbeid med Hydro, NIA, Tinn kommune, verdensarvkoordinator og andre relevante aktører ønsker vi å utvide verdensarven ved å etablere en kultursti langs Kraftledningsveien fra Krosso til Vemork.
Vi ønsker å gjøre vårt for å bevare kulturlandskapet på Veset, og har «ansatt» kystgeiter til å rydde i gamle beiter omkring Veset. Geitene vil etter hvert rydde på begge sider av Kraftledningsveien og åpne opp landskapet igjen slik det har blitt gjort i generasjoner før oss.
Vi ønsker å tilby gårdsopplevelser som er unike og særpregede – opplevelser med historie, kultur og tradisjon som sentrale elementer. Vi ønsker også å inkludere lokalbefolkningen i Tinn, samt lokalt kultur- og næringsliv gjennom ulike aktiviteter og arrangementer, og være bidragsyter til økt bolyst og blilyst.