top of page

20. juli – kl 12:00 og utover dagen

Farge-alkymi og husflidsdagen. Olaf Nikolai tar med fargekjøkkenet til Tinn Museum.

Det blir anledning for publikum til å ta med garn som kan farges.

Rjukan og Tinn Husflidslag demonstrerer knipling og andre håndverk.

DALEBUTIKKEN aka Tor Dale Svendsen og Olaf Nikolai Hansen:

Dalebutikken på Rjukan har gjort seg bemerket nasjonalt i landets fagmiljø for tekstilkunst. Denne våren var de representert både på kronprinsesse Mette Marits VEV-symposium, samt på Festspillutstillingen i Bergen — landets aller mest prestisjefyllte separat-utstilling av samtidskunst, har Dalebutikken i år levert renningen til en vevnad som kunstneren Torill Johannessen stiller ut!!

RSA bøyer seg i støvet, og er alltid stolte over å kunne samarbeide med Dalebutikken. For ``LIV OG RØRE`` holder vi fokus på den sprelske fargepaletten i 1800-tallets draktkultur i Tinn og Vestfjorddalen.  Tor kommer til å avlive noen myter fra nasjonsbyggings tiden i anledning Bålpanneseminar 12. juli, og Olaf tar med seg fargekjøkkenet den 20. juli, hvor det blir anledning til å farge medbrakt garn.

`` En kan se for seg at tilværelsen i bygdenorge i 1860 muligens ikke besto av altfor mange lyspunkt. At når et silketørkle eller silkebånd fant veien fra utlandet og opp i de trange dalene i Øvre Telemark,så gjorde hysteriske knallfarger skikkelig inntrykk på folk- og i draktsøm hadde kanskje farger en annen rolle enn det man i ettertid har trodd . Tekstiler har jo falmet, og man har også forholdt seg til kanskje litt romantiske forestillinger om plantefarging og opprinnelighet – og myter er blitt til regelverk for draktsøm. Av alle elementene som utgjør bunadskulturens anatomi er fargebruk det felt som aller mest trenger å løftes fram, åpnes opp og drøftes. Gjennom å gå våre egne bunader etter i sømmene – finne sporene av 1800-tallets industrialiserte globalitet i det som i den kollektive mytologi er blitt ``det opprinnelig norske`` kan vi også løfte frem eksistensielle spørsmål om hvem vi tror vi er og hvem vi vil være,- hvordan vi beveger oss mellom tradisjonenes trygge rammer og kreativitetens radikale innovasjon her i livet.``

20231216_145731.jpg
bottom of page