Sommeren 2024 testet Rjukan Solarpunk Academy - og et vitalt lag av lokale kreative krefter- Tinn Museum som nyskapende laboratorium og kultur arena. Konklusjonen er at potensialet er stort, men vil kreve nye former for samarbeid på kryss og tvers- av museum, kommune, profesjonelle og frivillige.
Nye samarbeidskonstellasjoner vil kunne skape det momentum som nå trengs for å ivareta kulturarven på museet med verdighet inn i fremtiden. Med dette vil arenaen også kunne utvikles som et stykke kultur-infrastruktur tilpasset logikken i distriktskommuner, og lede vei for lignende tiltak landet rundt.
Økonomisk tyngdekraft er i ferd med å gjøre bosetning i distriktene til en attraktiv mulighet kunstnere og kulturfolk,som snart ikke lenger har råd til å bo og jobbe i de større byene. De lokalsamfunnene som velger å tilrettelegge for denne sektoren, vil kunne få mye tilbake i form av dyptgripende og kreativ stedsutvikling, som ofte løfter frem lokal kulturarv og lar den skinne i nytt lys.
På Rjukan har vi et strålende eksempel på akkurat dette: fra 2014 da fenomenet ``Solspeilet`` (Solarpunk-kunstner Martin Andersen) løftet byen fram i all sin eksentriske prakt for et internasjonalt publikum.
Takk til fotograf Ingvill Sunnby for dokumentasjon fra åpningsarrangement 12.juli 2024!
Takk til Norsk Industriarbeidermuseum og Hilde Widvey for tålmodig tilrettelegging midt i en travel turistsesong!
Takk til KORO lok, Tinn Kommune, KIN -kunstsentrene i Norge og Telemark Fylkeskommune for økonomisk støtte til prosjektet.
Takk for all støtte og oppmuntring lokalt, og takk til dem som nå vil starte facebook gruppe for videre liv og røre på museet!